Tenyésztés

 

Tenyészengedély kérelem letöltése >>>

 

Tenyészengedély kiváltásának feltételei:

 • Csak olyan labrador retriever kannal vagy szukával lehet tenyészteni, amely Tenyészengedéllyel rendelkezik. Azok az utódok akiknek a szülei nem rendelkeznek a tenyésztésbevétel feltételeivel, csak regisztrációs lapot kaphatnak.
 • Tenyésztésbe csak olyan labrador retrieverek állíthatók, akik:
 • MLRE által ellenőrzött és regisztrált, az FCI által elismert, 5 generációs, zárt származási lappal rendelkeznek,
 • egyértelműen azonosíthatóak (beültetett és regisztrált chip azonosítóval rendelkeznek),
 • "tenyészthető" minősítést szereztek a MLRE tenyészvizsgáján,
 • életkoruk és egészségi állapotuk lehetővé teszi, hogy egészséges alom születhessen tőlük,
 • egészségügyi követelményeket teljesítik: csípődiszplázia (HD) A, B, vagy C; könyökdiszplázia (ED) 0 vagy 1; rendelkezzen a fedeztetéskor egy éven belüli szemészeti szűrővizsgálattal (PRA, RD, CAT, mentes eredménnyel; PRA tekintetében az Optigen Test mentes vagy hordozó eredménye is elfogadható),
 • az MLRE által szervezett speciál- vagy klubkiállításon legalább egy (kanok esetében Kitűnő, szukák esetében Nagyon Jó) minősítést szerzett, a felsorolt osztályok egyikében: növendék, nyílt, munka vagy champion osztály. Az MLRE a klub és speciál fajta kiállításokat - amelyekre mindig nagytapasztalatú, fajtaspecialista bírókat kér fel- „főtenyészszemle”-ként értékeli és az ezen való részvételt a tenyésztéshez szükséges feltételként írja elő. Field Trial vonalú* kutyák esetén a kiállítási eredmény nem szükséges.
 • Field Trial vonalú* kutya esetén sikeres küllem- és magatartásvizsgát, valamint munkavizsgát tett. (A nemzetközi /CACIT/ Field Trial-on elért Jó, Nagyon jó és Kiváló minősítés kiváltja a munkavizsgát.)

Azok a kutyák, amelyeknek szülei bármilyen okból nem felelnek meg a tenyésztési szabályzat előírásainak, csak regisztrációs lapot kaphatnak!

A tenyészengedélyeket az MLRE Tenyésztési Tanácsa bírálja el és adja ki.

Az engedély kiváltásához a tulajdonos az összes tenyésztéshez és törzskönyvezéshez szükséges eredményt igazoló dokumentum fénymásolatát elküldi az MLRE tenyésztés vezetőjéhez, amint ezeket az eb megszerezte. A tenyésztés vezető elbírálja a kérelmet és megadja a tenyésztési engedélyt vagy amennyiben a dokumentumok nem felelnek meg a tenyésztési előírásoknak, felhívja erre a tulajdonos figyelmét.

A tulajdonos vállalja a tenyészállat és szaporulatának szakszerű elhelyezését, ellátását, a szükséges állatorvosi kezelés, az egyedi azonosító (chip) és a törzskönyvezés ill. regisztráció költségeit.

 

A tenyészengedély kiadásához csatolandó dokumentumok:

KÖTELEZŐ FELTÉTELEK:

 • MLRE által regisztrált FCI származási lap,
 •  egészségügyi szűrések, csípődiszplázia (HD) A, B, vagy C, könyökdiszplázia (ED) 0 vagy 1,
 • egy éven belüli szemészeti szűrővizsgálat (PRA, RD, CAT, mentes eredménnyel; PRA tekintetében az Optigen Test mentes vagy hordozó eredménye is elfogadható),
 • sikeres tenyészszemle, képesség és /vagy munkavizsga, magatartásvizsgálati eredmény,
 • klub vagy speciál kiállításon a fentebb felsorolt osztályokban elért, (kanok esetében kitűnő, szukák esetében nagyon jó) eredmény bírálati lap másolata,

továbbá (nem közelező):

 • minden olyan 2013.10.24-e előtt elért kiállítási eredmény melyet a tulajdonos a törzskönyvön feltüntetni kíván,
 • - nemzeti és nemzetközi championátus,
 •  munkaeredmények melyet a tulajdonos a törzskönyvön feltüntetni kíván
 • - nem kötelező egészségügyi szűrések (EIC, Optigen teszt…)

 

A tenyésztési engedélyt a kutya életében egyszer kell kiváltani, és mindaddig érvényes, amíg

 • az egy éven belüli szemészeti szűrés minden évben be van küldve,
 •  kanok esetében feltétel az utódellenőrzés: a huszadik fedezés után, legalább 2 fedeztetésből származó, 3 utódot kell felvezetni az MLRE klub vagy speciális kiállításán, melyeknek Kitűnő minősítést kell elérniük. Ha ez nem teljesül, a kan fedeztetési engedélye korlátozásra vagy visszavonásra kerülhet.
* Field Trial vonalú kutyának minősül az az egyed, melynek származási lapján három generáción belül mind apai, mind anyai vonalon szerepel legalább egy-egy Field Trial Champion (FTCH) ős.

 

Olyan tenyészkutyák esetében, akik 2013. október előtti szabályozás szerint rendelkeztek a tenyésztésbe vételhez szükséges eredményekkel, de az új szabályozás szerint nem, és a tervezett fedeztetés/alom születése még azelőtt fog megtörténni, hogy a kutya reálisan teljesíthetné a tenyésztési engedély kiadásának feltételeit, a Tenyésztési Tanács egy alkalomra szóló tenyésztési engedélyt ad ki.
Itt elsősorban a speciál kiállításon megszerzett eredmény hiánya lehet az, amit 2014. májusáig reálisan nem lehet pótolni. Így például, ha egy tenyészszemlével, képességvizsgával és egészségügyi szűrésekkel rendelkező szukát márciusban akar tulajdonosa fedeztetni, a születendő alomra meg fogja kapni a származási lapokat, mindössze annyi a teendő, hogy írásban be kell nyújtani egy kérvényt, ami tartalmazza a szuka adatait, eredményeit, a fedeztetés/alom születés várható idejét.
Ez az engedély nem adható ki hiányzó egészségügyi szűrések (szemszűrést is beleértve), vagy korhatár alatti pároztatás esetén!
A 2014. május 31. utánra tervezett almok esetében már csak a hivatalos tenyésztésbe vételi engedéllyel rendelkező labradorok utódai kaphatnak származási lapot.

 

 

Copyright © MLRE'2015. Created by Ancsus 2014