Labrador Retriever

Színgenetika

Írta: Fakla Ida

Egy kis genetika, avagy a labrador színének öröklésmenete

Köztudott, hogy a labradorokat három színváltozatban tenyésztik: fekete , sárga (mely a halvány krémszínűtől a rókavörösig minden színárnyalatot magába foglal), illetve barna (májszínű vagy csokoládébarna). Ebben az írásban megpróbálom közérthetően és röviden leírni milyen faktorok és hogyan határozzák meg a születendő labradorkölykök színét. Ha kissé tudományosra sikerül a megfogalmazás, írásom végén a használt szakkifejezések magyarázatát megtaláljátok.

Mint tudjátok a klasszikus genetikai felfogás szerint , ivaros szaporodás során az utódok génállománya az apai és anyai kromoszómaállomány 50-50% -ból tevődik össze. Az utód fenotípusa (lásd szómagyarázat) azaz a megjelenő tulajdonságai, a szülők genotípusának (génállományán) kombinálásából jönnek létre. Ezért lehet  két fekete labradornak is sárga kölyke, illetve születhet barna kölyök is olyan alomban, ahol még a dédszülők között  sem találunk barna őst.

A labradorok szőrszínének  öröklődése két génhez kötött domináns recesszív öröklésmenetet mutat. Bővebben: a  sárga és a barna szín recesszív a feketével szemben azaz csak akkor születik "színes" kutya  ha mindkét szülőtől sárga vagy barna színt meghatározó génváltozatot, allélt örököl a kölyök.

Ugyanakkor két sárga kutya keresztezéséből csak sárga, míg két barna kutya keresztezéséből csak barna utódok születnek , még akkor is ha a nagyszülők feketék voltak(itt lehet kivétel, amire visszatérek!).

Ha két fekete labradort párosítunk, elméletileg mindhárom színű kölyök várható. Persze ilyenkor azért előre lehet sejteni az alomban megjelenő színeket a nagyszülők illetve dédszülők között előforduló színek alapján.

A génkombinációkat illetve azt, hogy ezek milyen színt határoznak meg , egy 4x4-es un. Punnett-táblán ábrázolhatjuk legáttekinthetőbben. Nem kell megijedni nem bonyolult dolog.

A tábla bal szélső és felső sora jelképezi az ivarsejtek géntartalmát. A két génes öröklés lévén az egyik génen található allélek megjelölése rövidítve Aa a másikéra Bb betűket használunk.  A nagybetűk (A és B) a domináns, míg a kis betűk (a és b) a recesszív  tulajdonságot jelölik. Tehát ha a "sárga gén"helyén apai és anyai helyen is "a" allél van , amit "aa" -ként jelölünk, akkor az egyed sárga. Ugyanez a "barna gén"-re:  ha minkét allél "b", azaz "bb" a genotípus akkor a labi barna. Az "aA" és "bB" változatok feketék, mert a domináns fekete szín elnyomja a recesszívet. Minden ivarsejt tartalmazza a mindkét gén egy-egy változatát, melyek kombinálódását tartalmazza  a Punnett tábla:

Ivarsejtek AB Ab aB ab
AB AABB AABb AaBB AaBb
   fekete fekete fekete fekete
Ab AABb AAbb AaBb Aabb
  fekete barna fekete barna
aB AaBB AaBb aaBB aaBb
  fekete fekete sárga sárga
ab AaBb Aabb aaBb aabb
  fekete barna sárga sárga
        színhibás

A tábla jobb alsó sarkában a mindkét génre recesszív változatot láthatjuk. Az ilyen egyed sajnos nem tenyészthető, mivel orr és szájszéli pigmentációja hiányzik, szeme világos színű.Ez az oka annak, hogy nem javasolják a sárga és barna egyedek keresztezését, mert mindkét recesszív allélt hordozó kutyák keresztezésénél 25% az esélye a nemkívánatos pigmenthiba előfordulásának. Itt utalnék vissza, hogy két barna kutya párosításánál, ha mindketten sárgát is örökítenek , kijöhet sárga kölyök, de az mindig pigmenthibás lesz!

Érdekes megfigyelés, hogyha a  recesszív színeket, min a sárga és barna generációkon keresztül fekete egyedek használata nélkül, "tisztán" tenyésztjük, szintén megjelennek pigment problémák, bár nem olyan súlyos mértékben mint a fenti esetben. Jellemző, hogy Anglia vezető tenyésztői kivétel nélkül kivétel nélkül használnak fekete kutyákat, csak nálunk jelent hátrányt a fekete szín. Ugyanakkor még olyanok is, akik tisztában vannak hátrányaival a fajtára nézve párosítanak Magyarországon sárga kutyákat barnákkal. Remélem ez a kis eszmefuttatás, a teljesség igénye nélkül segít megérteni valamit az örökléstan szépségeiből és buktatóiból.

 

Szómagyarázat:

Allél: Egy bizonyos gén különböző változata.
Fenotípus: A szervezet külsőleg megjelenő tulajdonságai
Gén : A DNS molekula egy szakasza, amely egy bizonyos tulajdonságért felelős fehérjét kódol
Genotípus: Az egyedben meglévő genetikai információk összessége.

 

Copyright © MLRE Created by Ancsus 2014