Etikai Kódex

Etikai kódex Az Egyesület minden tagját felkérjük az itt következő Etikai Kódex betartására.

Tenyésztők számára: a kódex mind a tenyészszuka, mind a tenyészkan tulajdonosára vonatkozik:

1. A TENYÉSZTŐK FELELŐSSÉGE, hogy értsék és tanulmányozzák a fajta genetikai hátterét, a gyakori problémákat, valamint hogy világos elképzelésük legyen a vonalról, melyet tenyészteni akarnak. Ezek a kérdések befolyásolják a minőséget, az egyedek egészségét és jövőjét, valamint a fajta egészét. A lehetséges tenyésztők gondoljanak bele, hogy van-e ismeretük, idejük és megfelelő eszközeik ahhoz, hogy tenyésszenek.

2. KIZÁRÓLAG A FAJTA JOBBÍTÁSA ÉRDEKÉBEN SZABAD TENYÉSZTENI, és csakis akkor, ha a tenyésztő képes mind a szukáról, mind az alomról megfelelően gondoskodni, majd a kölyköknek megfelelő otthont találni. Ennek megfelelően a tenyésztőnek látnia kell, hogy adott esetben hosszabb ideig is gondját kell viselnie az utódoknak, és ez idő alatt is megfelelően kell róla gondoskodnia.

3. KIZÁRÓLAG EGÉSZSÉGES, mind testileg, mind lelkileg ép egyedekkel szabad tenyésztetni. Egyetlenegy kan vagy szuka sem tenyészthető, melyről sejthető, hogy súlyos örökletes hibát vagy betegséget hordoz. Mindkét szülőnek legyenek meg minimum a következő szűrései: hivatalos csípő és könyök lelet, megfelelő időnként hivatalos szemvizsgálat "normális mindkét szemre" lelettel.

4. A TENYÉSZ SZUKÁKNAK NEM LEHET MÉRTÉKTELENÜL SOK ALOMJA; két vemhesség között elegendő időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az állat felépülhessen.

5. A TENYÉSZTŐ AZ UTÓDOKAT EGÉSZSÉGES KÖRNYEZETBEN NEVELJE, elegendő szocial­izációs lehetőséggel. A kölykök oltása és féregha­jtása történjen meg az állatorvosi javallat alapján. Egyetlen kölyök sem kerülhet el a tenyésztőtől hét hetes kor előtt.

6. AZ ETIKUS TENYÉSZTŐ semmilyen körülmények között sem ad el egyben egész almokat , nem ad el kölyköket állatkereskedőnek vagy állatbolt tulajdonosnak, nyereményjátékok rendezőinek, állatkísérletekhez, harcikutyák nevelőinek "edzőkutyaként" . A tenyésztő minden potenciális vevőt gondosan vizsgáljon meg, lehető­leg minden kölyöknek végleges otthont találva. A tenyésztőnek segítenie kell az utódoknak új otthont találni, amennyiben az eredeti vevő valamely ok folytán nem tud tovább törődni a kutyával.

7. MINDENEK FELETT, A TENYÉSZTŐK LEGYENEK ŐSZINTÉK, amikor a vásárlókkal tárgyalnak a kölykök származását, szűrővizsgála­tokat, öröklött tulajdonságokat illetően. A kölykök vásárlóinak kapnia kell egy adásvételi szerződést, egy három generációs származási lapot, egészségügyi leírást, a törzskönyvet, etetési és tartási útmu­tatót. A tenyésztő tartson részletes feljegyzéseket tenyésztéséről. Mindazon tagok, akik ezen kódex pontjai szerint tenyésztenek, automatikusan részt vehetnek az Egyesület alom információs szolgáltatásában. Az

Egyesület tagjai számára

1. ÁLTALÁNOSSÁGBAN MINDEN TAGNAK KÖTELESSÉGE: elégséges táplálék, víz, és az időjárás viszontagságaitól védő hely rendszeres orvosi felügyelet, valamint szeretetteljes és felelősségteljes gazdai viselkedés biztosítása kutyái számára.

2. SPORTSZERŰEN VISELKEDNEK minden kutyával kapcsolatos tevékenység során.

3. SEGÍTENEK az új tagoknak és tájékoztatják a közösséget a fajtával kapcsolatban.

4. KIZÁRÓLAG HUMÁNUS MÓDON BÁNNAK KUTYÁIKKAL a kiállítások és a kiképzés során. A brutalitást, a rossz bánásmódot semmilyen körülmények között sem tolerálják.

5. ÚGY VISELKEDIK MÁSOKKAL, ahogy ő szeretné, hogy mások viselkedjenek vele azokban a helyzetekben is, melyeket a Kódex nem említ.

Jelen Etikai Kódexet a Magyar Labrador Retriever Egyesület Közgyűlése 1998. november 14-én fogadta el.

 

Copyright © MLRE'2015 Created by Ancsus 2014